I Piše: Darija Huzimec I

Pred nekaj leti me je pot čisto po naključju pripeljala do Vison quest poti. Takrat nisem vedela nič o tem kaj je Vision Quest, nisem imela načrta iti na to pot. Ampak to je lepota življenja, pripelje vse v pravem trenutku, moramo samo zagrabiti priložnost in zbrati pogum slediti življenju.

Marsikdaj imamo namreč neke želje, ideje, ki izvirajo iz našega omejenag pogleda, iz naših dosedanjih omejenih izkušenj. Življenje me je že zdavnaj naučilo, da kar jaz želim sedaj ni nujno enako ali skladno z mojo dejansko potjo. Vedno brez izjeme dobimo znak, podporo in priložnost za točno tisti korak in izkušnjo, ki nas porine dalje. Izziv je slediti znakom in ne vztrajati pri nekem prepričanju.

Da ne bom predolga, namen zapisa je deliti na kratko mojo izkušnjo Vision questa in opisati Vision Quest obred, preko mojega pogleda in izkušenj.

Vision quest je starodaven način iniciacije, ki so ga tradicionalna ljudstav v Ameriki tisočletja uporabljala, da se povežejo z Velikim duhom, elementi, in s tem s samim seboj. Na ta način prejmemo vizijo za svoje življenje, kaj je naš namen, kam se usmeriti.

Vision quest kot ga delamo po Lakota tradiciji, kot ga vodi tudi abuelo Tomas Adriano Perez iz Mehike, se opravlja 4 zaporedna leta in preko the 4 let se povežemo z 4 smermi neba, vsaka smer odpira nove poglede. Preden pa začnemo 4 letni cikel, je zelo priporočljivo biti prisoten kot pomočnik na Vision questu, kjer dobimo znanje in vse potrebne napotke. Ko zaključimo 4 letni cikel smo pa zavezani, da smo ponovno pomočniki in podporniki vsem, ki želijo iti na pot vizije.

Sam Vision quest se izvaja običajno nekje v naravi in oseba, ki je na Vision questu preživi 4 dni in 4 noči sama, običajno v gozdu na gori, na svojem 2×2 m delčku narave, ob svojem drevesu, brez vode in brez hrane. Gre za globoko čiščenje telesa – fizičnega in energetskega, preko katerega se odpremo življenju in dovolimo videte vizijo.

Priprave na Vision Quest

Prve priprave se pričnejo že leto prej, ko sodelujemo na Vision questu kot pomočniki. Namreč ko so osebe na gori 4 dni, je v dolini tabor in šaman, ki podpirajo vse osebe na gori. Tabor je tisti, ki nam energetsko daje podporo, da lahko zdržimo samoto, lakoto, žejo. V taboru se tekom teh 4 dni odvijajo Dnevni temazcali, 24 ur na dan gori ogenj. Celotno dogajanje v taboru je zelo intenzivno in neverjetna izkušnja. Potrebujemo jo tudi zato, da vidimo kako celotno pleme, skupina podpira vse, ki so na gori. Vse je neverjeten krog podpore.

Ko smo opravili vsaj eno leto pomoči na Vison questu, se lahko naslednje leto odločimo iti na goro. Priprave na odhod na goro pričnemo že tekom celega leta, saj se tekom leta naredi 405 molitev – 405 koščkov blaga različnih barv, v katere se vstavi ščepec tobaka in zaveže z rdečo nitko. Molitve se niza zaporedno na rdečo nit in na koncu je vseh 405 molitev navezanih na eno dolgo rdečo nit. Zakaj se jim reče molitve? Večinoma uporabljamo angleško besedo prayerji. Vsakič, ko vstavim tobak dodam tudi molitev – molimo za zdravje, za razumevanje, za povezanost, za svojo družino, … Celoten postopek izdelave je meditacija in povezovanje.

Ti preyerji bodo služili kot naš ščit, zaščita v gozdu, saj z njimi ogradijo naš prostor, kjer preživimo 4 dni in 4 noči. Okoli našega prostora se zapiči 7 kolov – 4 za vsako smer neba, 1 za smer gor in 1 za smer dol ter 7 kol predstavlja naše srce. Okoli teh kolov se napelje rdeča nit z našimi preyerji, ki je energetska zaščita.

Začetek Vision Quest obreda

V naši tradiciji se Vision quest prične z obredom Hikuri, ki se izvaja noč pred odhodom na goro. Hikuri je medicina srca in čustev, pomaga očistiti in odpreti naše telo na vseh nivojih.

Zjutraj po obredu sledi inipi – indijanska savna za vse, ki se odpraljajajo na goro. V tem trenutku tudi nehamo komunicirati z ostalimi in se obrnemo navznoter. Takoj po inipiju je odhod na goro, v gozd, kjer se preživi naslednje 4 dni in 4 noči sam s seboj, brez vode in brez hrane.

S seboj lahko vzamemo 2 odeji, eno za pogrniti na tla in eno za pokriti, ter oblačila, ki jih imamo na sebi. Za 4 dni se popolnoma izoliramo od vseh ostalih predmetov, ljudi, smo v tišini.

Na gori

Vsak ima svojo izkušnjo na gori in dokler nisi tam, ne moreš vedeti kaj ti gora pripravlja. Jaz lahko rečem, da mi je neverjetna izkušnja 4 dni in 4 noči biti popolnoma sam in končno brez nenehnih motenj. Je pravi blagoslov kljub izzivom. Ker sem sicer človek akcije, je meni največji izziv kako ne delati nič in samo sedeti in biti.

Ideja je, da se na gori ne spi, da si nenehno v stanju opazovanja sebe in povezave z naravo, elemetni, spiriti in življenjem. Ko potrebujemo moč molimo zase, za življenje, za družino.

Zaključek in prihod z gore

Po preteku 4 dni in 4 noči je čas za odhod iz gore. Naši pomočniki nas pridejo iskati in pospremijo nazaj v tabor, še vedno smo v tišini. Pričaka nas zaključni inipi – indijanska savna, kjer dokončno zapremo vse energetske portale in ponovno lahko spregovorimo in se zahvalimo za neverjetno možnost in čast, da smo lahko preživeli 4 dni v samoti, v povezavi, z podporo celotne skupnosti.

In seveda končno sledi prvi požirek vode po 4 dneh, ki se ga ne da opisati.

Vizije, ki jih dobimo na gori so za nas in jih ne delimo z drugimi. To je naša intimna izkušnja, ki jo moramo najprej v polnosti razumeti s srcem.

Ali sem pripravljen na Vision quest?

Ali smo kadarkoli dejansko pripravljeni na karkoli? Če nam življenje ponudi priložnost, smo pripravljeni. Možgani in ego običajno najdejo cel spisek razlogov zakaj nismo pripravljeni. Naše srce in intuicija pa vesta, kaj je naslednji korak. To je vabilo, da se povežemo z našo intuicijo in kljub strahu in dvomom zberemo pogum za naslednji korak. In to velja za vse v našem življenju.

Kot pravi Tomas, ko se vrnemo z gore, se prične pravi Vision Quest, življenje. Gora nam pa ponudi učenja, odločnost, odgovornost in moč, da smo bolje pripravljeni na življenje.

Tomas vodi Vision Quest obrede po celem svetu, nam najbližji je v Italiji. Za več informacij nam pišite na [email protected]

 

Nazaj
Orgoniti
Naprej
ŠAMANSKI BOBEN by Klemen