Že zgodaj smo bili poučeni o nespornem dejstvu, da je srce mišica, ki s svojim krčenjem poganja kri po naših žilah in tako omogoča življenje. A tako kot pri ledeni gori, kjer je 90% njenega volumna očem skritega pod morsko gladino ima tudi srce v naših življenjih veliko večjo vlogo kot zgolj črpanje krvi. Še ne dolgo nazaj so bile izjave kot so: »Strl mi je srce«, »Moje srce je ranjeno.«, »Pustite srce na igrišču.« zgolj fraze, ki jih intelektualno enostavno nismo mogli razumeti, čeprav smo na nekem nivoju zaznali njihov pomen. Danes nam je zaradi raziskav na Inštitutu HeartMath na voljo veliko več informacij, s katerimi te fraze postanejo še kako resnične in vredne naše pozornosti. Živimo v času, ko je stres v porastu in verjetno niti ni več dneva, ko človek ne bi doživel stresnega dogodka, ki je lahko strto srce ali pa izsiljena prednost v križišču. Stres, ali se tega zavedamo ali ne, vpliva na naše zdravje. Študije na ameriških univerzah so pokazale, da je prav kronični stres kriv za srčno žilne bolezni, deset let dolga raziskava pa je pokazala, da so imeli ljudje, ki niso znali upravljati s svojim stresom, 40% višjo stopnjo smrtnosti v primerjavi z ljudmi, ki niso bili pod stresom.

Raziskave na Inštitutu HeartMathu pa so pokazale, da je prav srce tisto, ki lahko vpliv stresa ne samo zmanjša ampak tudi izniči njegove posledice. Razvite so bile praktične in enostavne tehnike, ki so sedaj na voljo tudi v Sloveniji in s katerimi lahko vsakdo vpliva na svoje srce in v trenutku zazna spremembo, ki jo lahko izmeri tudi s pomočjo biofeedback naprave. Znanstveno potrjene tehnike in tehnologija so bile preizkušene tudi pri multinacionalkah kot so Boeing, Shell, Cisco..., kjer so v dolgoročnih študijah zaposlenih, ki so se tehnike naučili in uporabljali, med drugim ugotovili izboljšanje psihofizičnih sposobnosti in povečanje zadovoljstva na delovnem mestu.

Srce pa nam ne omogoči zgolj nadzora nad stresom, ampak tudi pametnejše razmišljanje in z zanašanjem na našo srčno inteligenco, sprejemanje boljših odločitev. V raziskavi je bilo ugotovljeno, da intuitivna inteligenca izvira ravno iz srca in da se jo lahko vsak nauči uporabljati.

Obdobje v katerem živimo je zaznamovano s poveličevanjem uma in z zanemarjanjem srca. Vendar pa kot je že Einstein dejal, ne moremo rešiti naših problemov s pomočjo razmišljanja, ki jih je ustvarilo. Če smo iskreni je edina alternativa umu srce, ki se ga moramo naučiti ponovno uporabljati.

Na podlagi znanstveno izvedenih študij je bilo ugotovljeno, da delo na srcu ne vpliva zgolj na ljudi, ki to počnejo ampak tudi na njihove družine, okolico in celo na podjetja, v katerih so zaposleni. Smo v času, ko postaja konkurenčna prednost podjetja ravno v zaposlenih, ki so v stiku s seboj in znajo delati s srcem. Nov svet je na obzorju, vprašanje je zgolj, kdaj se boste tudi vi povezali s svojim srcem?

 

 

Če si tudi ti želiš več od življenja a ne veš kako, potem lahko preveriš TUKAJ kako sem se jaz rešil iz te zagate in kako te lahko podprem na tvoji poti.

 

 

Uroš Brezavšček, coach mojsterstva in transfromacije, HeartMath® Certificiran Mentor, Esenca vesolja

Nazaj
Kdo je Tobias Lars?
Naprej
Resničen pomen srca v naših življenjih