Verjetno ste v naši trgovini že zasledili izbor omamno dišečih absolutov.
Amapak kaj sploh so absoluti? So to le precenjena eterična olja? Preberite si, kaj je njigova skrivnost in zakaj se razlikujejo od običajnih eteričnih olj.

Tako kot eterična olja so tudi absoluti visoko koncentrirane aromatične substance, ki jih pridobivamo iz rastlin. Razlika med eteričnimi olji in absoluti je v načinu pridobivanja.

Medtem ko eterična olja pridobivamo s postopkom parne destilacije ali hladnega stiskanja (lupine citrusov), so absoluti proizvedeni s postopkom ekstrakcije s topili. Tradicionalna metoda pridobivanja absolutov se imenuje enfloraža.

Absoluti imajo močnejši vonj od eteričnih olj in so najboljši približek vonja rastline v naravi. Absoluti namreč ne vsebujejo samo eteričnih olj rastline, temveč tudi voske, barvila in druge komponente, zato so tako po sestavi kot vonju kompleksnejši. Prav tako so absoluti gostejši od eteričnih olj in imajo barvo. Eterična olja pogosto vsebujejo komponente, ki v sami rastlini niso prisotne in nastanejo šele pri postopku destilacije.

Prevladuje mnenje, da so absoluti dražji od eteričnih olj – če zelo na hitro preletite cene eteričnih olj in absolutov, se res zdi tako. Vendar to ne drži povsem. Dejstvo je, da so rastline, iz katerih pridobivamo absolute, zelo dragocene in vsebujejo zelo malo eteričnih olj. Absolute navadno pridobivamo iz rastlin, ki bi se pri postopku parne destilacije poškodovale, nabiranje pa zahteva posebno previdnost.

Če primerjate ceno  eteričnega olja vrtnice in absoluta vrtnice, boste ugotovili, da je eterično olje približno trikrat dražje od absoluta.

V parfumeristiki se za izdelavo parfumov uporablja absolute – vonj absolutov je kompleksnejši in mnogo obstojnejši.

Zato so ljudje nemalokrat presenečeni, ko si kupijo prvi absolut enake rastline, katere eterično olje so uporabljali pred tem. Ugotovijo namreč, da je vonj (čeprav gre za isto rastlino) pogosto povsem drugačen in bolj intenziven.

Izbor priljubljenih absolutov vrhunske kvalitete boste našli v naši spletni trgovini.

Nazaj
Absoluti
Naprej
OPAL – Kristal rajske ptice