| Piše:  Ana Slavinec |

Rapé je sveta medicina, ki jo plemena v Amazoniji uporabljajo že tisočletja.

Je mešanica različnih zdravilnih rastlin, njegova priprava in sestavine, so pa zelo odvisna od kulture in običajev šamanov, zdravilcev, ki ga pripravljajo.

Medicina se zmelje v fin prah, katerega se z pihalko (najpogosteje narejena iz bambusa) pihne v vsako nosnico posebej.

Prvi občutek je pekoč, lahko pa se pojavi tudi mravljinčenje in pritisk v tretjem očesu, v kronski čakri ali v katerih drugih predelih glave. Pri veliki večini se pojavi tudi občutek draženja v nosni votlini in kihanje, kar je čisto normalno in celo zaželjeno, saj prav kihanje še dodatno omogoči čiščenje nosne votline in čelnega predela, kjer se nabira sluz.

Pomembno je, da pustimo medicino vsaj nekaj minut delovati, preden jo z izpihovanjem izločimo. Ko pa se nosna votlina začne čistiti, vse dosledno sčistimo in ne skušamo zadrževati tega v nosnicah. Včasih se zgodi, da nam medicina tudi želi sčistiti sluz, ki se nabira v žrelu, zato ob potrebi tudi to izbljuvamo.

Sluz in majhni delci, ki se nabirajo v čelnem predelu glave, lahko povzročijo na fizičnem nivoju marsikatere neprijetnosti, kot so alergije, glavoboli, problemi s sinusi ali oteženo dihanje skozi nos.

Na energetskem nivoju pa onemogočajo polno in harmonično delovanje čakre tretjega očesa.

 

Kako poteka ritual z medicino Rapé?

Medicino si lahko pihnemo v nosnice sami z osebno pihalko, ki se imenuje Kuripe, ali pa nam jo pihne druga oseba, z pihalko, ki je namenjena deljenju medicine drugim – Tepi.

Še posebej je pomembno, da smo ob deljenju medicine z drugimi, v tistem trenutku z uravnano energijo, v harmoniji, vibriramo v ljubezni in jo delimo s pravim namenom. V nasprotnem primeru, lahko vso negativno energijo ali negativna čustva z pihanjem medicine prenesemo na drugega človeka.

Zelo pomembno je tudi, da Rapé uporabljamo na prav način.

Dostikrat se dogaja, da nekateri Rapé uporabljajo kar tako, brez namena, brez rituala, med gledanjem televizije ali pa med opravljanjem katerih drugih dejavnostim za poživitev in momentalno sprostitev, kar pa seveda ne izraža spoštovanja, niti povezanosti z medicino.

Medicina se mora uporabljati kot medicina – z namenom, spoštovanjem in v pravem okolju.

Pred uporabo Rapé medicine se vsaj za minutko ali dve umirimo, se povežemo in damo svoj namen za uporabo. Lahko prižgemo svečko na svojem oltarju, dišečo palčko, palo santo ali druga kadila, ki jih uporabljamo in na tak način pripravimo prostor za uporabo te medicine. Šele potem, pa s pihalko pihnemo medicino v obe nosnici.

Rapé se lahko uporablja kot medicina, ki odpre in pripravi posameznika za druge rituale, zvočne terapije ali podobne ceremonije za dvigovanje vibracije in delo na sebi, saj nas z svojo energijo prizemlji v Sedanjost, umiri naše misli, poveča koncentracijo ter sprosti telo in um.

Rapé ni psihoaktivna medicina in ne povzroča vizij, ob pravilni uporabi in namenu, pa lahko pomaga pri meditaciji, vizualizaciji in drugih energetskih praktikah.

Zakaj se še uporablja Rapé?
  • Lajšanje glavobolov in kroničnih migren
  • Zdravljenje sinusitisa in alergij na cvetni prah, živalske dlake ipd.
  • Pomaga pri čiščenju polnega nosa pri prehladih
  • Sčisti in harmonizira naše energetsko polje, še posebej čakro tretjega očesa
  • Poveže nas z Kozmično energijo in energijo Matere Zemlje

 


Kje lahko preizkusim rape? Piši na [email protected]

Če želite izvedeti več o obredu z medicino, kontaktirajte Ano na: [email protected]

Nazaj
Kako uporabljamo nihalo?
Naprej
Pi kamni