Kaj je Palo Santo?

Palo Santo je drevo, ki raste na obali Južne Amerike. V španščini ime dobesedno pomeni “Sveti Les”. Drevo raste 40-100 let; ko odmre je potrebno še 10 let, da je primerno za pridobivanje kadila in eteričnega olja. Šamani ga že tisočletja uporabljajo za zdravljenje raznih bolezni, za čiščenje in odstranjevanje težke energije ter z njo povezanih bitij.

Sveta Rastlina

Palo Santo je sveta rastlina. Kot takšna se je od vedno uporabljala z največjim možnim spoštovanjem in ni bila širše dostopna množicam ter izven držav, kjer raste. Smel ti ga je podariti le šaman.

Domorodni Šamani ga uporabljajo zelo spoštljivo in varčno, za posebne primere. V večini pa se za čiščenje uporabljajo ostala zelišča in kadila, ki so bolj dostopna in hitreje obnovljiva ter rastejo tako rekoč povsod.

Zakaj?

Ker se za kadilo lahko uporabljajo le veje drevesa, ki naravno odpadejo ali drevo, ki naravno odmre. Dreves Palo Santo se ne seka in vej se ne reže. Drevo Palo Santo živi med 40-100 let. Po tem, ko odmre, mora ostati na mestu, še 4-10 let, da se ga sme uporabljati kot kadilo.

Masovna prodaja in sintetičen Palo Santo

Kot mnoge druge svete rastline, ki jih je svet začel masovno uporabljati in tudi zlorabljati (ayahuasca, tobak…), je ista usoda doletela tudi Palo Santo. Mnoge korporacije in verige trgovin so izkoristile priljubljenost svetega lesa in so ga pričele uvažati v velikih količinah, po čemer lahko sklepamo, da uporabljajo les posekanih dreves, ki niso naravno zaključila svojega procesa. Nekateri pa se poslužujejo tudi sintetičnih arom, s katerimi prepojijo kose navadnega lesa, katerega prodajajo pod imenom Palo Santo.

Pomen izvora 

Ko kupite Palo Santo, je torej ključnega pomena, da se prepričate, od kje izvira. Najboljši vir je direktno pri družinah, ki se že vrsto generacij ukvarjajo z ohranjanjem teh dreves in spoštljivo ter v skladu s tradicijo uporabijo le les, naravno odmrlih delov drevesa.

Palo Santo, ki ga lahko kupite pri nas, izvira od ene teh družin, iz Kolumbije.

Je Palo Santo ogrožena vrsta? 

Odgovor je: ne.  Mednarodna zveza za ohranitev narave (IUCN) je leta 2019 uvrstila bursero graveolens (sveti les) na seznam neogroženih vrst. Kar pa ne pomeni, da to ne more kmalu postati.

Spirit Pala Santa

Palo Santo je ljubeč, a močan rastlinski Spirit.

Spirit svete rastline se vedno, ko ni uporabljana z najvišjim možnim spoštovanjem in se jo zlorablja, obrne proti osebi/korporaciji, ki jo je zlorabila.

Po drugi strani pa je morda širitev Pala Santa po vsem svetu, odločitev Spirita te rastline, da pomaga tudi tistim, ki sicer nikoli ne bi mogli priti v stik z njim.

Zatorej: ko uporabljamo les Pala Santa, se moramo zavedati, da je vsak košček zelo dragocen. Pred nakupom preverimo, iz kje izvira. Uporabljamo ga varčno in za specifičen namen. Vedno prosimo Spirit Pala Santa za pomoč in se mu zahvalimo, ker je z nami. Za vsakodnevno čiščenje energij raje posežimo po žajblju ali kakšnih drugih zeliščih in rastlinah, ki se hitreje obnavljajo in so bolj dostopne. 

Nazaj
Boj proti Temi in zmaga Svetlobe?
Naprej
Kako energijsko očistimo kristale