Kaj sploh so obredi? Ta besedica vključuje v sebi tako kompleksno delovanje, na toliko nivojih, da je težko vse ubesediti. Obred je v svoji osnovi dogodek, kjer se skupina ali posameznik odločijo narediti naslednji korak pri spoznavanju sebe in vesolja. Obred je običajno voden s strani ene ali več oseb, ki imajo izkušnje, znanje, modrost in povezavo z vesoljem, da lahko preko njih delujejo druge energije, višji aspekti življenja.

Kaj pa deluje preko osebe, ki vodi obred? Oseba, ki vodi se poveže z vodniki, z spiriti, ki bodo pomagali uresničiti namen obreda, nas podprli na načine, ki so najboljši za nas. Ključno je, da imamo zaupanje v dogajanje, v osebo, ki vodi in v nevidne sile, ki usmerjajo celotno dogajanje v najvišje dobro vseh.

Eden od čudovitih obredov je tudi Kakavov obred, kjer se zbere skupina z namenom skupne izkušnje obrednega pitja kakava in prepuščanja spiritu Ixcacao.

 

NAMEN OBREDOV

Naš namen za obred je lahko različen:

  • ker želimo odpraviti kakšne blokade (na fizičnem ali energetskem nivoju),
  • se soočiti s svojimi travmami in strahovi,
  • pogledati kaj tiči v skritih kotičkih naše duše,
  • razširiti svojo zavest in pogledati v druge dimenzije,
  • se povezati s svojimi vodniki,…

Namen, s katerim se udeležimo obreda, običajno ozavestimo pred začetkom obreda. Je zelo pomemben del obreda, saj usmerimo energijo v točno določeno smer, pri sebi ozavestimo kaj želimo na obredu narediti in celotno namero s tem pošljemo v vesolje.

KDAJ IN KAKO NA OBRED

Obred nas mora poklicati, začutiti moramo v srcu, da je čas da se udeležimo obreda.

Zaupanje moramo čutiti tudi do osebe, ki bo vodila obred. Če prihaja naša odločitev iz srca, je nedvomno pravilna. Sposobni pa moramo biti odklopiti razum pri tej odločitvi, ali je čas za obred ali ne.

Če gremo v obred iz napačnega razloga, nepripravljeni in mogoče tudi z nespoštovanjem, imamo lahko slabo izkušnjo ali pa enostavno se ne zgodi popolnoma nič

Vsekakor pa potrebujemo razum, da pridobimo informacije kako obred poteka, kje se bo odvijal, prejeti moramo odgovore na vsa svoja vprašanja.

PRIPRAVA NA OBRED

Pred vsakim obredom bi morali prejeti osnovna navodila in priporočila od osebe, ki vodi ali organizira obred. Ta navodila so namenjena temu, da imamo lahko čim lepšo izkušnjo na obredu in da se tudi na ta način podpremo in omogočimo polno izkušnjo obreda.

Običajno se priporoča lahkotnejša hrana nekaj dni pred obredom, nedvomno pa vsaj na dan obreda. Ta prehrana naj bi izključila meso in mlečne izdelke, kavo in alkohol, predelano hrano in slaščice. Vse kar spada pod kategorijo nezdrave in težke hrane. Na ta način bomo podprli telo, mu omogočili že nekaj dni prej, da nebo obremenjeno.

Potrebna je tudi energetska priprava, svetuje se vsaj na dan obreda da smo lahko čim bolj sproščeni, če se le da preživimo kaj časa v naravi. Karkoli, kar nas pomirja, nas veseli in pomaga pri celostnem sproščanju našega uma in telesa.

Ključno je, da si vzamemo čas za pripravo na obred, za sam obred in tudi čas za okrevanje po obredu.

 

KAKO POTEKA OBRED

Na začetku obreda se običajno skupina poveže med seboj. Oseba, ki vodi, pripravi prostor že pred obredom. To pomeni, da je prostor energetsko ustrezno zaščiten in v največji možni meri podpira vse, kar je namenjeno da se zgodi na obred. Ustvari se sveti prostor, kjer se bodo lahko naši utelešeni aspekti srečali z aspekti iz drugih realnosti.

Če gre za obred s svetimi rastlinami, ki izzovejo močnejšo oz. bolj intenzivno izkušnjo, se običajno skupina zadrži na določenem mestu. Namen tega je, da vsi v skupini ostanejo v prostoru, ki je zaščiten in namenjen obredu. Zavedati se moramo, da smo na obredu energetsko odprti. Če ne zaznavamo energij, ne vemo kaj se dogaja in gremo izven zaščitenega prostora, smo odprti za vse energije – slabe in dobre. Znotraj zaščitenega prostora moramo biti odprti, saj je to namen obredov. Da nam pomagajo pri tem, da se odpremo in lahko naši višji aspekti, vodniki, pomagajo pri čemurkoli kar potrebujemo v danem trenutku.

Nemalokrat se zgodi, da višji aspekti vedo več kot mi in nas tudi v obredu usmerijo v drugo smer, kot smo si jo sami zastavili pred obredom. Vse to je čar obreda in prepuščanja vesoljni zavesti, ki točno ve kaj potrebujemo. Naš pogled je omejen, in zaupati moramo svojim višjim aspektom, ki imajo širši pogled na naše življenje. Ključno pri tem je prepuščanje – če se lahko prepustimo, je lahko tudi soočenje s travmatičnimi izkušnjami, ki jih moramo predelati, lahkotno. Če se ne prepustimo, lahko cel obred postane pekel in zelo slaba izkušnja. Vendar nenazadnje izkušnja, ki smo jo tudi potrebovali.

Glede na vrsto obreda se kombinira glasba, igranje inštrumentov, petje in druge aktivnosti. Te so vodene preko višjih aspektov, utelešene pa preko osebe ki vodi. Oseba ki vodi in njeni morebitni pomočniki so stebri, ki držijo energijo prostora za celotno skupino. Ne vmešavajo se v dogajanje pri posamezniku. Njihova naloga je, da ustvarijo prostor, da se lahko pri vsakem posamezniku izvede kar se mora. In da budno spremljajo in v kolikor je potrebno, tudi podprejo posameznike tekom procesa.

Oseba, ki vodi, je votla cev, prosti kanal, preko katerega delujejo višji aspekti – spiriti rastlin, vodniki, vesolje. Zavedati se moramo, da se lahko dogajajo tudi stvari, ki niso vsakodnevne ali običajne. Preko določenih oseb lahko spregovorijo spiriti, lahko gremo v zelo globoke procese, na plano pridejo lahko naši največji strahovi in skriti temni deli.

Seveda je lahko obred tudi obenem najlepše, kar se zgodi. Običajno, ko smo na obredu soočeni z lastnimi sencami, in smo sposobni iti preko njih, jih sprejeti in transformirati, pademo v stanje popolne evforije. Del našega ega, ki ga ne rabimo, je odpadel. Naša duša začuti popolno blaženost in veselje.

 

Med vsakim obredom se uporabljajo tudi kadila (žajbelj, sveti les), ki pomagajo čistiti energije, ki se sproščajo tekom obreda. Oseba, ki vodi, na koncu obreda vsakega udeleženca tudi očisti z žajbljem, kar predstavlja tudi del zaključka obreda.

 

PO OBREDU

Po obredu je ključno, da imamo vsaj naslednji dan za počitek in integracijo. Še vedno velja dieta oz. priporočilo glede lahkotne hrane, s katerim podpremo telo.

Integracija dogodkov lahko traja več dni, tednov ali mesecev, odvisno od vrste in intenzivnosti obreda. Ključno je, da se opazujemo, spremljamo dogajanje znotraj nas in dovolimo, da se izkušnja popolnoma integrira.

Vsak obred je neverjetna izkušnja povezave naše realnosti z drugo realnostjo, ki je v vsakodnevnem življenju ne zaznamo. Z vsakim obredom spoznamo del svoje duše, odpremo dodatna vrata in naredimo korake k na naši poti spoznavanje te človeške izkušnje, ki jo živimo.

In Lak˙ech Ala K`in …… Jaz sem Ti, in Ti si Jaz

Esencavesolja.si

Nazaj
Vse poti vodijo k Izvoru
Naprej
Palo Santo – Sveti Les