BELI ŽAJBELJ

Beli žajbelj raste vzdolž kalifornijskega obalnega gorovja. Je eno najmočnejših kadilnih zelišč z bogato aromo in močnim prečiščevalnim učinkom – tako na energijskem, kot tudi fizičnem nivoju (dokazano odstranjuje tudi bakterije v zraku).

Zaradi svojega širokega spektra koristnih učinkov že od nekdaj velja za svetega. Z njim očistimo prostor, osebo ali predmet. Ali pa ga prižgemo kot daritev.

MODRI ŽAJBELJ

Modri žajbelj raste vse od severne do srednje Amerike. Njegovi cvetovi so čudovite vijolično-modre barve. Od tod izhaja njegovo ime.

Vonj modrega žajblja je manj oster kot vonj belega. Zato je primeren za ljudi, ki jim je vonj belega žajblja premočan.

Po svojem delovanju je primerljiv z belim žajbljem, saj ima prav tako močan prečiščevalen učinek na vseh nivojih.

CEDRA

Cedra je ena od pomembnih rastlin, ki se tradicionalno uporablja za dimljenje in zaščito. Njeno delovanje je nežno, a močno. V prvi vrsti je cedra zelišče za zaščito. Z njim očistimo prostore vseh predhodnih, neželenih energij ter zaščitimo osebe, prostor ali predmete pred neželenimi učinki, energijami.

Tradicionalno se cedra uporablja pri obredih v indijanskih savnah – temazcalih. Ščepec posušene cedre se postavi na žareče kamne, kjer takoj spusti svoj prečiščevalni dim z bogato aromo. Dim cedre privabi vse podporne energije in spirite ter odstrani vse kar ne potrebujemo.

Cedra je eno od 4 svetih rastlin v medicinskem kolesu v indijanski tradiciji in predstavlja smer juga. Ostale 3 svet rastline so beli žajbelj, ki predstavlja smer zahoda, sladka trava – sweetgrass, ki predstavlja smer severa in tobak, ki predstavlja smer vzhoda.

YEARBA SANTA

Yerba Santa, oziroma Sveto Zelišče raste vzdolž kalifornijskega obalnega gorovja. Je sveta rastlina ameriških indijancev, znana po svojih zdravilnih močeh.

Podpira dihala, zato se uporablja za osvoboditev diha, srca in pljuč, kar pomaga pri sproščanju neizraženih čustev. Yerba Santa neguje in ščiti. Uporablja se, kadar potrebuje spodbudo in pogum. Z njo očistimo prostor, osebo ali predmet. Ali pa jo prižgemo kot daritev.

Zaradi svojega širokega spektra koristnih učinkov Sveto Zelišče že od nekdaj uporabljajo tudi za pripravo zdravilnih mazil in čajev.

 

KAKO UPORABIMO KADILA

Svitek kadila za trenutek prižgemo, upihnemo, ter postavimo na ognjevarno površino, posodico ali školjko. Svitek bo gorel sam od sebe ter ob tem sproščal bogat, aromatičen dim. S tem dimom očistimo sebe, prostor ali predmete.

Kadilo potrebuje za dimljenje dovolj zraka. V ta namen se je tradicionalno uporabljalo tudi večje ptičje pero, s katerim si pomagamo razpršiti dim in ker dovajamo zrak, se bo kadilo dimilo dlje časa.

Ko se kadilo neha dimiti, lahko postopek ponovimo. Ko zaključimo čiščenje, kadilo enostavno pustimo v ognjevarni posodici.

Če se zgodi, da kadilo zelo zagori in se ne neha dimiti, lahko prižgani del kadila srednje močno pritisnemo ob dno ognjevarne posode in ga tako popolnoma ugasnemo.

Če imamo ostanke kadila, drobir, ali npr. zdrobljene liste cedre, jih lahko postavimo v manjšo posodico ali školjko in prižgemo z vžigalnikom. Kadilo bo prav tako zagorelo, upihnemo ogenj in z dimom opravimo čiščenje.

Drobne koščke kadila lahko uporabimo tudi s pomočjo oglja. Ploščico oglja prižgemo in postavimo v ognjevarno posodico, pustimo da oglje postane žareče ter nato postavimo ščep kadila na oglje. Kadilo bo v trenutku začelo sproščati svoj aromatičen dim.

Nazaj
KAKO UPORABLJATI NARAVNA KADILA
Naprej
ŠAMANSKI BOBEN – orodje, ki spreminja realnost