Piše: Darija H.

Mnogi nas sprašujete, ali je potrebno kristale po nakupu očistiti ter kateri so najboljši načini za čiščenje. Zato smo za vas zbrali nekaj tehnik, ki jih tudi sami uporabljamo. Ključno pri tem je, da poslušamo svojo intuicijo. Včasih je to lahko samo neka ideja ali misel, ki nas navidezno naključno prešine, kako nekaj narediti. Nasvet: poslušajte se, tudi pri izbiri pravega načina čiščenja vašega kristala.

Zakaj bi sploh morali očistiti kristale?

Kristali so zavest in deli naše energije ob stiku ostanejo povezani z njimi, sploh če z njimi delamo. Če nismo prepričani, v kakšnem okolju je bil kristal, je priporočeno nevtralizirati/odstraniti vse kar bi se lahko prilepilo na kristal. Na tem mestu pa moramo poudariti, da v kolikor je kristal fizično spreminjala oseba (klesala, oblikovala), ostane energija tiste osebe v kristalu, kot pečat te osebe, in tega ne moremo očistiti. Zato priporočamo, da ste pazljivi, ko kupujete razne figurice in obdelane izdelke iz kristalov in si zaupate pri izbiri.

V kolikor je kristal obdelan s strojem, te težave ni. Večina žepnih kristalov je poliranih, da ni ostrih robov in da dobijo sijaj. To je postopek, ki ga izvajajo stroji in ni skrbi, da bi bila tuja energija ujeta v kristal.

Vsi kristali kupljeni pri našem društvu Esenca vesolja, so že očiščeni za vas. Vsi kristali vezani v unikatno makrame vezavo so tudi redno na zvočni kopeli – čiščeni z vibracijami tibetanskih posodic, gonga. Ne samo, da jih te vibracije očistijo, ampak tudi odpirajo in jačajo. S kristali je tako kot z mišicami na telesu, več jih uporabljamo, jim dajemo pozornost, močnejši so in nas bolj podpirajo. Preden kristal potuje do vas, je dodatno očiščen z dimom žajblja ali svetega lesa.

Ne glede na to, katero tehniko čiščenja uporabimo, je ključna naša namera – naša usmerjena energija v čiščenje kristala.

  • Čiščenje z namero

Naša brezpogojna namera je naše najmočnejše orodje. Energija gre tja, kamor jo usmerimo. Kristale lahko očistimo tako, da jih držimo v roki in damo namero, da so očiščeni. Tako enostavno!

  • Čiščenje z kadili

Eden izmed načinov, kako hitro in enostavno očistimo kristal, je z dimom. Vzamemo svoje najljubše kadilo, priporočamo žajbelj ali sveti les, in z dimom ter svojo namero očistimo kristal.

  • Čiščenje z morsko soljo

Kristal postavimo v šalčko, najbolje stekleno ali keramično, prekrijemo s soljo, nato pa dolijemo toliko vode, da je sol pokrita. Pustimo 24 ur, nato speremo. Že samo to dejanje vključuje namero čiščenja.

Opozorilo: nekateri kristali, kot npr. selenit, so vodotopni in jih ne smemo čistiti z vodo.

  • Čiščenje s tekočo vodo

Idealno je, če imamo kak potoček ali izvir, kamor lahko kristal postavimo pod tekočo vodo, za 10 min, da jih energija vode očisti. Ker pa večinoma to ni možno, jih postavimo pod odprto pipo in dovolimo vodi da teče preko njih par minut. Spet, pomembna je naša namera čiščenja kristala.

  • Čiščenje na soncu ali luni

Kristali so zemeljska zavest, izvirajo običajno globoko iz zemlje, ampak so neločljivo povezani z vesoljem, soncem in luno. Zato jih lahko postavimo na sonce, da jih energija sonca očisti in napolni. Enako velja za luno. Jaz običajno naredimo to 1-2x na leto za kristale v hiši. Kristal, ki ga pa nosim okoli vratu, pa je izpostavljen soncu skupaj z mano.

Opozorilo: ametist lahko pri obilnem izpostavljanju soncu zbledi. Osebno kristalov še nikoli nisem imela toliko časa na soncu, da bi se to zgodilo, je pa mogoče.

  • Čiščenje z vibracijo

Sama zelo rada čistim kristale tako, da jih postavim v tibetansko posodico in zaigram na njo in pustim, da vibracija glasbila očisti vse kar ni del kristala. Istočasno pa tudi napolni kristal. Če je kristal večji, ga postavim zraven tibetanske posodice.

Vabim vas, da preizkusite različne načine in predvsem, da poslušate svojo intuicijo pri delu z kristali.

Kako pogosto čistimo kristale?

Ponovno je najmočnejše orodje naša intuicija. Ko začutimo, da kristal potrebuje čiščenje, to naredimo. Lahko pa si izberemo dan v mesecu, ko kristale, ki jih redno uporabljamo, očistimo.

Če je kristal v obliki ogrlice in jo nosimo tudi med tuširanjem ali ko sebe očistimo z dimom, se tudi kristal čisti.

Če uporabljamo kristale za terapije, je priporočljivo kristale očistiti pred in po terapiji ali seansi. Pred seanso se z njimi tudi povežemo energetsko in jih prosimo za podporo pri našem delu.

Kristali in fosili v naši spletni trgovinici >>>

Naravna kadila za čiščenje kristalov >>>

Kristali v makrame vezavi >>>

Nazaj
Palo Santo – ali ga naj preneham uporabljati?
Naprej
Rune in delo z njimi