Kakav – tradicija in legenda

Kakav je od nekdaj veljal za izjemno sveto substanco, katerega so prvotno smeli uživati le bogovi, plemstvo in svečeniki.

Kasneje so tradicionalno čokoladni eliksir smele pripravljati le ženske v plemenih, saj se je znanje o tem, kako pripraviti zrna kakavovca, prenašalo in ohranjalo le med ženskami.

Veljal je za eliksir zdravja.

Sveti kakav je povezan z Ixcacao, starodavno Mayevsko boginjo ljubezni, plodnosti, lepote, rojevanja, obilja, materinskosti in ženske seksualne moči. In pa s Tlaloc, njenim moškim aspektom, bogom plodnosti, deževja, neviht in poplav. Skupaj sta bila čuvarja svetega kakavovega drevesa.

Zakaj bi se udeležili obrednega pitja kakava?

Kakav nam pomaga odstranjevati blokade, tesnobo in depresijo, nas ljubeče vodi nazaj v Srce, podpre notranji proces preobrazbe ter nas poveže z našo lastno Modrostjo.

Določene aktivne sestavine, ki jih ceremonialni kakav naravno vsebuje, sprožajo občutke sreče, ljubezni in harmonije, zato ga imenujemo tudi “odpiralec Src”.  V nas sproži občutke emocionalnega zadovoljstva, povezanosti z vsem in spodbuja ugodje na vseh nivojih. Lahko deluje tudi kot afrodiziak.

Obredno pitje kakava nam pomaga, da se povežemo sami s seboj in se vrnemo v svoje srce. Na nežen način v nas sproži transformacijske procese, ki se lahko nadaljujejo še dolgo po tem, ko smo se ceremonije udeležili.

Če si želite poglobiti svojo zavest o tem, kdo ste, sprostiti stare vzorce in blokade ter se premakniti v svoj center, je obredno pitje kakava vsekakor izkušnja, ki vam bo pri tem pomagala.

 

Za kakšen kakav gre?

Ceremonialni kakav, ki ga uporabljamo pri kakavovem obredu, je drugačen od kakava, ki

je v prosti prodaji.

Gre za organski, presni 100% kakav, uvožen iz dežel južne Amerike, najpogosteje od lokalnih družin, ki se že od nekdaj ukvarjajo s pridelovanjem ceremonialnega kakava.

Narejen je po tradicionalni recepturi, z namero uporabe v kakavovi ceremoniji.

Vsebuje theobromin, kar pomeni »hrana bogov«.

 

Kako poteka ceremonija?

Vse je seveda odvisno od osebe, ki vodi ceremonijo.

Ponavadi pa obredno pitje kakava poteka v sproščenem vzdušju, ob spremljavi bobnov, petja in plesa.

Po napotkih za obred, se prepustimo vodstvu Spirita Kakava, da nas popelje globlje v Srce. V kolikor si želimo plesa, se mu lahko prepustimo, sicer pa se lahko podamo v lastne globine v obliki meditacije.

Udeleženci so pogosto vabljeni, da s seboj prinesejo tudi lastne inštrumente (bobne, ropotuljice, didgeridoo…).

Spirit kakava je izjemno ljubeč rastlinski Mojster, zato vsakomur priporočam, da se obrednega pitja kakava udeleži vsaj enkrat v življenju. 

Mateya Triglav

Za aktualne datume Obrednega pitja kakava si oglejte naš KOLEDAR DOGODKOV.

Nazaj
Palo Santo – Sveti Les
Naprej
Jabolko: sadež Modrosti