Copal je splošen izraz, ki se uporablja za drevesno smolo, ki lahko izvira iz katerega koli drevesa.

Ime izhaja iz Azteške Nahuatl besede “Copalli”.

Že pri Majih in Aztekih je bil Copal namreč sveta smola. Imenovan tudi “drevesna kri”.

Copal je omenjen v majevski knjigi “Popol Vuh”, ki vključuje dolg odlomek, ki opisuje, kako so sonce, luna in zvezde prispeli na zemljo in prinesli Copal s seboj.

Kako deluje Copal

Copal deluje tako, da prečisti zrak ter ustvari mirno in sproščeno vzdušje. Uporablja se za energijsko čiščenje, zaščito in pozitivne spremembe, mir in harmonijo, obrede, meditacijo.

Dim Copala odpira kronsko čakro. Deluje tako, da osvobodi um anksioznosti in negativnih misli, krepi koncentracijo. Copalova smola prodira v blokade, ki povzročajo stagnacijo kroženja energije po telesu.

Vonj Copala je blag, mehak in nevsiljiv.

Sprošča, harmonizira, prečiščuje in ustvarja pozitivno atmosfero.

Beli Copal iz Mehike

Copal je dišava starodavnih kultur, ki so živele na področju današnje Mehike. Je sveta dišava starovane Majevske in Azteške kulture.

Po besedah mehiškega šamana, sta copal in cedra najbolj cenjena za uporabo pri obredih in se jih največ uporablja v te namene. Copal, kot tudi cedra, naj bi najbolje zaščitil pred zunanjimi in negativnimi energijami, imel najgloblji očiščevalni učinek. Copal se tradicionalno uporablja skupaj z namero (molitvijo). Kaj to pomeni? Preden copal postavijo na oglje, ga šaman prime v roke, se poveže z njim in prenese svojo namero (molitev) v copal ter šele nato postavi košček kopala na oglje. Dim copala ponese naše besede, namero do očeta Sonca, velikega duha, boga,…

Beli Copal v naši trgovinici prihaja neposredno iz lokalnih tržnic Mehike in je najvišje kvalitete.

Kako ga uporabljamo?

Uporaba na oglju: prižgemo ploščico oglja in pustimo, da se v celoti razžari. Potem dodamo nekj zrn kadilne smole in se prepustimo vonjavam. Po potrebi lahko smolo kasneje dodajamo. Pri ten načinu uporabe je več dima, ki je idealen za čiščenje ter za obrede.

Uporaba na gorilniku s čajno svečko: na gorilnik postavimo košček alu folije, na kasterega postavimo zrno ali majhen košček eterične smole copal. Prižgemo čajno svečko, ki je postavljena pod nosilec s smolo, počakamo nekaj minut. Smola se bo pričela topiti in oddajati prijeten volj. Po potrebi lahko dodamo še kak košček smole. Ta način uporabe omogoči bolj blag vonj, z manj dima, ki se oddaja dlje časa.

Copal v različnih oblikah je na voljo TUKAJ.

Nazaj
Katerega volka hranite/ kakšen svet ustvarjate?
Naprej
Sananga – Kapljice za oči iz Amazonije