Piše: Darija H.

Naj za začetek povem, da nisem oseba, ki bi se oklepala veliko materialnih stvari, raznih spominkov iz potovanj, druženj, fotografij, stvari ki nimajo uporabne vrednosti v sedanjosti. Seveda imam nekaj dekorativnih elementov, vendar minimalno, tisto, kar mi res ljubo v tem trenutku.

Ampak kljub zgoraj napisanemu se nisem mogla izogniti vsem shranjenim stvarem iz 15 in celo 30 let nazaj, stvari, ki so zasedale prostore v vseh možnih omarah in škatle, ki so se nabirale v vseh kotih, kleti ali podstrešju. Kaj je vse to?

Začnimo pri oblekah. Že od nekdaj se pri naši hiši stare obleke niso metale stran, saj so lahko uporabne ¨za doma¨, ali za delati, ali pa kdo ve, sigurno jih bomo rabili še kdaj. In so se kupi nabirali in nabirali. Verjamem, da pri nas še zdaleč ni bilo tako ekstremno kot marsikje drugje, saj tudi nismo nikoli bili družina, ki bi ji bilo nakupovanje hobi. Običajno se obleke kupijo, ko res nekaj rabimo in redko so se kupovali viški oblek ali samo zato, ker je moderno. In res je, da se vse obleke nosijo dolgo let. Vseeno pa se v 20-30 letih marsikaj nabere. Že pred leti sem začela selektivno odstranjevati obleke iz osnovnošolskih in srednješolskih dni (20- 30 let staro!!!!). Kako? Napokala sem vreče v avto, ko noben ni videl (ker sicer bi kdo še prebrskal vreče in bi bilo še vse uporabno in bi romalo nazaj v neskončen kup) in je vse pristalo v zbirnih kontejnerjih z oblačili. Vsako leto je lažje, danes je v omari minimalno rezervnih oblačil, vse skupaj za majhno poličko.

Obleke so le del zgodbe. Shranjeni so bili vsi šolski zvezki in učbeniki iz osnovne šole. Jaz sem shranila vse iz srednje šole in faksa. A veste koliko škatel je to? Škatle, ki stojijo v kotu, in jih nikoli noben ne bo niti povohal. Dve leti nazaj sem se prvič spravila čistiti te škatle, ločila papir, plastiko in vse v zabojnike. Pri meni je šlo po etapah, 1-2x na leto ko sem uspela biti več dni zaporedoma v naši družinski hiši. Danes, na veliko noč, ponovno rojstvo, je šla zadnja škatla iz osnovne šole ter še srednješolske škatle. V tem trenutku sem pustila še vse skripte in zapiske iz faksa. Zakaj? Priznam, meni je bil študij biologije vrhunec mojega izobraževanja, kjer sem se lahko ukvarjala dejansko z vsem kar me je zanimalo. Edina uporabna stvar celotnega izobraževalnega sistema. Trenutno so za mene to kot knjige, in veliko jih imam tudi na knjižni polici. Vem pa, da bom vprihodnosti prišla tudi do točke, ko bom lahko tudi ta del življenja v materialni obliki odstranila.

Pridemo do tega, zakaj je ne samo priporočeno, ampak prej ali slej tudi nujno očistiti preteklost. V vseh teh materialnih stvareh so ujeti naši spomini in energija, ki je ni malo. Se kdaj vprašate, zakaj imate željo preizkusiti nove stvari, pa nekako nikoli ni dovolj energije – volje? In vsako leto imate manj in manj energije. No del odgovora je tukaj, ker imate svojo energijo ujeto v preteklosti. In absolutno je eden od načinov ponovnega sproščanja te energije ta, da se poslovimo od materialnih stvari, ki nas vežejo v preteklost in so kot skale, ki nam ne dovolijo zaplavati. Žal se tega ne zavedamo, dokler ne začnemo s procesom in vidimo, da je dejansko tako.

Zgoraj opisano je delček mozaika, smo pa sedaj v več kot idealnem obdobju za to! Če moramo biti doma ni boljšega, kot da končno pospravimo omare, sobe, kleti in podstrešja in recikliramo stvari in našo energijo. In kaj sem še ugotovila iz prakse, tudi če doma drugi člani vaše družine niso nagnjeni k temu, že sama vaša aktivnost pospravljanja in čiščenja in energija, ki jo pri tem ustvarite, premakne tudi njih. Pri nas se je zgodilo, da počasi a vztrajno vsi člani čistimo preteklost – počasi vse materialno, kar je odveč spuščamo. Eni se tega zavedamo, drugi ne, ampak to tudi ni važno. Efekt bo enak – občutek svobode, da lahko zadihaš, imaš več energije, volje do življenja v sedanjosti.

Za zaključek se navežem še na svojo najljubšo prakso, lucidno sanjanje. Zanj potrebujemo čim več proste energije in vsi, ki imate interes izpiliti lucidno sanjanje, toplo priporočam zgoraj opisano. Tehnika je samo delček mozaika, ampak nekje je treba začeti. In efekt se pozna takoj. Ultimativen cilj je biti popolnoma prisoten v svojem življenju v sedanjosti. Ampak zato moramo biti pomirjeno s svojo preteklostjo in moramo očistit navlako iz preteklosti. Smo pripravljeni?

Nazaj
Rune in delo z njimi
Naprej
Kristalne mreže – kaj so in kako delujejo?