Splošni pogoji poslovanja Društva esenca vesolja

 1. Spletna trgovina

Splošni pogoji spletne prodajalne so sestavljeni v skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov (ZVPot), Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1), Splošno uredbo EU o varstvu podatkov ter Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1).

S spletno trgovino (v nadaljevanju tudi »spletna trgovina«) upravlja Društvo Esenca vesolja, Ljubeljska ulica 20, 1000 Ljubljana, davčna številka: 58304703, ki je tudi ponudnik storitev e-poslovanja (v nadaljevanju tudi prodajalec ali Esenca vesolja).

Splošni pogoji poslovanja določajo delovanje spletne trgovine, pravice in obveznosti uporabnika in spletne trgovine ter urejajo poslovni odnos med spletno trgovino in kupcem.

Kupca zavezujejo splošni pogoji, ki so veljavni v trenutku nakupa (oddaje spletnega naročila). Uporabnik je ob oddaji naročila vsakič posebej opozorjen na splošne pogoje poslovanja in z oddajo naročila potrdi svojo seznanjenost z njimi.

Dostopnost informacij

Društvo Esenca vesolja se zavezuje, da bo kupcu še preden ga zavezuje pogodba ali ponudba, zagotovilo naslednje informacije:

 1. podatke o društvu Esenca vesolja (ime in sedež društva, matična številka),
 2. kontaktne podatke, ki uporabniku omogočajo hitro in učinkovito komunikacijo (e-pošta, telefon),
 3. bistvene lastnosti artiklov,
 4. dostopnost artiklov (vsak artikel, ki je v ponudbi na spletnem mestu, naj bi bil dostopen v razumljivem roku),
 5. pogoje dostave artiklov (ter način, kraj in rok dostave),
 6. cene, ki morajo biti jasno in nedvoumno določene in razvidno mora biti prikazano, ali že vsebujejo davke in stroške prevoza in druge dajatve, ter rok veljavnosti tega podatka,
 7. način plačila in dostave ali izpolnitve, ter rok veljavnosti tega podatka,
 8. časovno veljavnost ponudbe,
 9. rok, v katerem je možno odstopiti od pogodbe in pogoje za odstop (opis pravice do odstopa v skladu s 43.č ZVPot; v primerih, ko kupec v skladu s 43.č členom ZVPot nima pravice do odstopa, je o tem izrecno obveščen),
 10. pojasnilo postopka s pritožbo, vključno z vsemi podatki o kontaktni osebi ali službi za stike s kupci.

Ponudba artiklov

Zaradi narave poslovanja prek spleta se ponudba spletne trgovine društva Esenca vesolja na spletnem mestu esencavesolja.si ažurira.

Cene v spletni trgovini so prikazane kot Cene. Cene so cene, kot jih oblikuje društvo Esenca vesolja in ki veljajo za nakup prek spletne trgovine društva Esenca vesolja na esencavesolja.si.

Naročilo

Kupoprodajna pogodba med društvom Esenca vesolja in kupcem, je v spletni trgovini na spletni strani esencavesolja.si sklenjena v trenutku, ko spletna trgovina društva Esenca vesolja kupcu pošlje prvo elektronsko sporočilo o statusu njegovega naročila. Od tega trenutka so vse cene in drugi pogoji fiksirani in veljajo tako za društvo Esenca vesolja, kot za kupca.

Načini plačila

Spletna trgovina omogoča naslednje načine plačila:

 • plačilo preko nakazila na TRR
 • paypal checkout
 • Stripe sistem kartičnih plačil

Izdaja računa

Društvo Esenca vesolja ob dostavi naročenih artiklov kupcu pošlje tudi račun v elektronski obliki na podani e-naslov.
Na računu sta razčlenjena cena in vsi stroški v zvezi z nakupom.
Kupec je dolžan preveriti pravilnost podatkov na izdanih računih. Kasnejših reklamacij ne upoštevamo.

Cene

Cena velja enako za vse uporabnike spletne trgovine društva Esenca vesolja na spletnem mestu esencavesolja.si.
Društvo Esenca vesolja ni davčni zavezanec in je oproščeno plačila DDV.

Cene veljajo v trenutku oddaje naročila in nimajo v naprej določene veljavnosti. Cene veljajo v primeru plačila z zgoraj navedenimi načini plačila, pod zgoraj navedenimi pogoji.

Kljub izjemnim naporom, da bi zagotovili najbolj ažurne in točne podatke, se lahko zgodi, da je podatek o ceni napačen. V tem primeru, ali v primeru, da se cena artikla spremeni med obdelavo naročila, bo društvo Esenca vesolja kupcu omogočilo odstop od nakupa.

Popusti, promocijske kode ipd. se praviloma ne seštevajo. Popust pri posameznem artiklu in promocijska koda se ne seštevata.

POSTOPEK OBVEŠČANJA O NAKUPU

 1. Vaše naročilo v spletni trgovini

Po oddaji naročila kupec prejme obvestilo po elektronski pošti, da je naročilo sprejeto. Društvo Esenca vesolja naročilo pregleda, preveri dobavljivost naročenih artiklov in naročilo potrdi oziroma z razlogom zavrne. Društvo Esenca vesolja lahko za preverjanje podatkov ali zaradi zagotavljanja točnosti dobave pokliče kupca na njegovo kontaktno telefonsko številko. Pri dobavi artiklov, ki jih društvo Esenca vesolja nima na zalogi, je izključno vezan na dobavo s strani svojega dobavitelja in na čas, v katerem lahko ta dobavitelj dostavi artikel do društva Esenca vesolja. Prek elektronske pošte društvo Esenca vesolja kupca sproti obvešča o ažurnih podatkih v zvezi z dobavo artiklov. Če je dobavna doba zelo dolga in kupec ne želi čakati, lahko kupec to sporoči društvu Esenca vesolja, ki bo artikel odstranil iz naročila. Društvo Esenca vesolja ne prevzema nobene odgovornosti za škodo, ki bi nastala zaradi daljših dobavnih rokov ali zaradi neizdobave artiklov, ki jih društvo Esenca vesolja nima na zalogi.

 1. Naročilo je odpremljeno / Naročilo je pripravljeno za prevzem

Spletna trgovina v dogovorjenem roku artikel pripravi, odpošlje oziroma pripravi za osebni prevzem in o tem po elektronski pošti obvesti kupca.

V primeru, da se kupec pravočasno odloči za preklic naročila, mora prodajalca o tem nemudoma obvestiti na telefonsko številko 031 339 788 ali po e-naslovu [email protected]. Če se zgodi, da je naročilo že odpremljeno, pošiljko kupec zavrne dostavni službi.

Nakup za pravne osebe

Pravne osebe se za nakup morajo obrniti direktno na društvo Esenca vesolja, na [email protected] ali na telefonsko številko 031 339 788.

Pravica do odstopa kupca od pogodbe

Kupec ima pravico, da v 14 dneh od prevzema artiklov prodajalcu sporoči, da odstopa od pogodbe, ne da bi mu bilo treba navesti razlog za svojo odločitev. Rok se začne šteti en dan po datumu prevzema artiklov.

Odstop od pogodbe kupca sporoči na e-naslov prodajalca: [email protected]

V primeru odstopa od pogodbe kupca prejeti in artikel vrne ali po pošti na naslov Ljubeljska ulica 20, 1000 Ljubljana, ali pa ga osebno prinese na dogovorjeno prevzemno mesto prodajalca.

Vrnitev prejetih artiklov podjetju v roku za odstop od pogodbe se šteje za sporočilo o odstopu od pogodbe.

Kupec mora artikel vrniti prodajalcu nepoškodovan in v nespremenjeni količini, razen če je artikel uničen, pokvarjen, izgubljen ali se je njegova količina zmanjšala, ne da bi bil za to kriv kupec. Kupec artiklov ne sme neovirano uporabljati do odstopa od pogodbe.

Kupec sme opraviti ogled in preizkus artiklov v obsegu, kot je to nujno potrebno za ugotovitev dejanskega stanja. Preizkušanje artikla, ki odstopa od navedenega, se šteje za uporabo artiklov, kar pomeni, da kupec s tem izgubi pravico do odstopa od pogodbe.

Edini strošek, ki bremeni kupca v zvezi z odstopom od pogodbe, je strošek vračila artiklov (ki se v primeru pošiljanja obračunava po ceniku dostavne službe in je odvisen od tega ali gre za pošiljko/paket). Artikel je potrebno vrniti prodajalcu najkasneje v roku 30 dni od poslanega sporočila o odstopu od pogodbe (nakupa).

Kupec nima pravice do odstopa od pogodbe pri pogodbah, katerih predmet je artikel, ki je bil izdelan po natančnih navodilih kupca, ki je bilo prilagojeno njegovim osebnim potrebam, ki zaradi svoje narave ni primerno za vračilo, ki je hitro pokvarljivo ali kateremu je že potekel rok uporabe. Možnosti odstopa od pogodbe ni pri nakupu izdelkov, če je kupec že odprl varnostni pečat.

Vračilo opravljenih vplačil bo izvedeno takoj, ko je to mogoče, najkasneje pa v roku 30 dni od prejema sporočila o odstopu od pogodbe. Zaradi zagotavljanja gotovosti, točnosti in pravočasnosti vračila ter zagotavljanja evidence o plačilih, se vračilo plačila kupcu izvede izključno z nakazilom na njegov transakcijski račun. Vračilo plačila v gotovini ni mogoče!

V izjemnih primerih, ko artikli niso vrnjeni v skladu ZVPot, lahko kupcu ponudimo odkup artikla z ustrezno odškodnino, ki jo z zapisnikom določimo ob vračilu. Odkup z znižano vrednostjo se upošteva ob potrditvi kupca po elektronski pošti. Kupec omenjeno odkupnino koristi izključno ob naročilu drugega artikla enake ali višje vrednosti.

Pravico do vračila kupnine v primeru stvarnih napak natančneje urejajo določila zakona o varstvu potrošnikov (neuradno prečiščeno besedilo).

Stvarna napaka

Kdaj je napaka stvarna? Kadar:

 • artikel nima lastnosti, ki so potrebne za njegovo normalno rabo ali za promet
 • artikel nima lastnosti, ki so potrebne za posebno rabo, za katero jo kupec kupuje, ki pa je bila prodajalcu znana oziroma bi mu morala biti znana
 • artikel nima lastnosti in odlik, ki so bile izrecno ali molče dogovorjene oziroma predpisane
 • je prodajalec izročil artikel, ki se ne ujema z vzorcem ali modelom, razen če je bil vzorec ali model pokazan le zaradi obvestila.

Kako se preverja primernost artikla?

Preverja se z drugim, brezhibnim artiklom enake vrste, hkrati pa tudi z izjavami proizvajalca oziroma navedbami na samem artiklu.

Kako se stvarno napako uveljavi?

Kupec nas mora o morebitni stvarni napaki skupaj z natančnim opisom le-te na lastne stroške obvestiti v zakonsko določenem roku in nam hkrati omogočiti pregled artikla.

Pravico do uveljavljanja stvarne napake na artiklu natančneje urejajo določila zakona o varstvu potrošnikov.

Prevzem artiklov, vrnjenih iz obravnave garancije ali stvarne napake

Kupec je dolžan artikel, ki ga je prodajalcu izročil v garancijsko ali drugačno obravnavo, po zaključku obravnave prevzeti.

Prodajalec kupcu pošlje obvestilo o vrnitvi artikla iz obravnave ter ga pozove na prevzem artikla. Kupec je dolžan artikel prevzeti v roku 14 dni od dneva obvestila.

Če kupec artikla ne prevzame v navedenem roku, se artikel izroči v hrambo prodajalcu na njegovem naslovu. Prodajalec hrani artikel v lastnem skladišču do poteka 6 mesecev od dneva obvestila. Prodajalec ima za to obdobje pravico do povračila vseh stroškov skladiščenja (1 €/dan) ter pravico do povračila vseh za ohranitev artikla potrebnih stroškov.

Po poteku 6 mesecev od dneva obvestila lahko prodajalec artikel proda prek spletne trgovine in doseženi znesek kupnine, po odbitku prodajnih in ostalih stroškov prodajalca, nakaže kupcu. V primeru, da je vrednost artikla neznatna, ga lahko prodajalec podari v dobrodelne namene in v tem primeru kupcu ni dolžan nobenega vračila. Prodajalec 15 dni pred iztekom 6 mesečnega roka hrambe kupca obvesti o nameravani prodaji oziroma o podaritvi artikla, po prodaji pa tudi o doseženi ceni in znesku stroškov ter o nakazilu preostanka kupnine na transakcijski račun kupca.

Dostava

Za dostavo pošiljk društva Esenca vesolja je odgovorna Pošta Slovenije.

Varnost

Društvo Esenca vesolja uporablja ustrezna tehnološka in organizacijska sredstva za zaščito prenosa in shranjevanja osebnih podatkov ter plačil.

Omejitev odgovornosti

Društvo Esenca vesolja se po svojih najboljših močeh trudi zagotoviti ažurnost in pravilnost podatkov, ki so objavljeni na spletnih straneh. Kljub temu pa se lahko lastnosti artiklov, rok dobave ali cena spremenijo tako hitro, da društvo Esenca vesolja ne uspe popraviti podatkov na spletnih straneh. V takem primeru, bo društvo Esenca vesolja kupca obvestilo o spremembah in mu omogočila odstop od pogodbe ali zamenjavo naročenega artikla.

Društvo Esenca vesolja ima možnost odstopa od pogodbe le, če se ugotovi očitna napaka (46. člen OZ). Kot očitna napaka se šteje napaka v bistvenih lastnostih artikla in vse zmote, ki se po običajih v trgovini ali po namenu strank štejejo za odločilne ter jih društvo Esenca vesolja v primeru vednosti ne bi potrdila oziroma sklenila pogodbe. To vključuje tudi očitne napake v ceni.

Pritožbe in spori

Društvo Esenca vesolja spoštuje veljavno zakonodajo o varstvu potrošnikov. Društvo Esenca vesolja se po vseh močeh trudi izpolnjevati svojo dolžnost zagotavljanja učinkovitega sistema obravnavanja pritožb.

V primeru težav se kupec z društvom Esenca vesolja lahko poveže telefonsko na telefonsko številko 031 339 788 ali po elektronski pošti na [email protected]. Pritožba se odda prek e-poštnega naslova [email protected]. Postopek obravnave pritožbe je zaupen.

Društvo Esenca vesolja se zaveda, da je bistvena značilnost potrošniških sporov nesorazmernost med ekonomsko vrednostjo zahtevka in potrebnim časom ter stroški, ki nastanejo zaradi reševanja spora, kar je tudi glavna ovira, da kupec ne sproži spora pred sodiščem. Zato si društvo Esenca vesolja prizadeva po svojih najboljših močeh, da se morebitni spori rešijo sporazumno.

 

 1. Varovanje osebnih podatkov

Društvo Esenca vesolja se zaveda pomembnosti zanesljivega varovanja zasebnosti vsakega uporabnika portala in zbira osebne podatke, kot sta elektronski poštni naslov in osebno ime.

Osebni podatki, ki jih zbira, so uporabljeni za lastne evidence ter za obveščanje o storitvah ali izdelkih, ki so ali bodo na voljo. Ponudnik ščiti osebne podatke posameznikov pred vsakim nepooblaščenim dostopanjem, uporabo ali razkritjem. Podatki ne bodo posredovani tretjim osebam ali poslovnim partnerjem. Ponudnik se zavezuje, da bo osebne podatke uporabnikov varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov.

 

 1. Pogoji prijave na dogodke društva Esenca Vesolja

Društvo Esenca vesolja organizira različne delavnice, predavanja, druženja, meditacije, izlete in potovanja. Za vse dogodke v sklopu društva veljajo spodaj navedeni splošni pogoji in pravila.

S prijavo na posamezni dogodek Esence Vesolja, se strinjate z vsemi pogoji, navedenimi v nadaljevanju in v celoti prevzemate odgovornost za svojo udeležbo.

 • PRIJAVA & PLAČILO DOGODKOV

Potrebna je predhodna prijava na posamezni dogodek. Prijavite se lahko preko e-maila [email protected] ali telefonske številke 031 339 788. Ob prijavi navedite vaše podatke (ime in priimek, elektronski naslov, telefonska številka) za obvestila o morebitnih spremembah.

Svoje mesto na dogodku si zagotovite z nakazilom celotnega zneska na račun društva, če ni navedeno drugače v opisu posameznega dogodka. Nakazilo je potrebno izvesti do roka plačila, ki vam ga posredujemo na e-mail, ob prijavi na dogodek.

PODATKI ZA NAKAZILO:

Namen: navedite ime dogodka

Naziv banke: DELAVSKA HRANILNICA D.D., Miklošičeva 5, 1000 Ljubljana

IBAN: SI56 6100 0001 6389 467

BIC / Swift: HDELSI22

Prejemnik: DRUŠTVO ZA DVIG ZAVESTI ESENCA VESOLJA, Ljubeljska ulica 20, 1000 Ljubljana

 • ODPOVED DOGODKA S STRANI UDELEŽENCA

Udeleženec ima pravico do odpovedi udeležbe na dogodku. Če udeleženec odpove dogodek pravočasno (dva meseca pred dogodkom) in v društvu še niso nastali stroški povezani z dogodkom, se udeležencu povrne celoten znesek vplačila.

V kolikor udeleženec odpove svojo udeležbo manj kot dva meseca pred dogodkom, društvu pripada del vplačila v višini 50 % vplačanega zneska.

V kolikor udeleženec odpove udeležbo en mesec (ali manj) pred dogodkom, vplačan znesek ni vračljiv. Lahko pa udeleženec sam najde zamenjavo – drugo osebo, ki se bo dogodka udeležila namesto njega.

Za krajše dogodke (1-3 urne delavnice) v primeru odpovedi udeležbe s strani udeleženca, ki ima upravičljiv razlog (bolezen), se lahko udeleženec udeleži dogodka naslednji razpisan termin. Udeleženec ima možnost 2 x prestaviti termin udeležbe. V kolikor se tudi tretjič ne udeleži dogodka, se prispevek smatra kot donacija društvu. Vedno pa lahko udeleženec najde zamenjavo – drugo osebo, ki se bo dogodka udeležila namesto njega.

V kolikor za posamezen dogodek veljajo drugi pogoji odpovedi, bodo navedeni v opisu posameznega dogodka, sicer veljajo tukaj navedeni pogoji odpovedi.

 • ODPOVED DOGODKA S STRANI ORGANIZATORJA

Društvo Esenca Vesolja si pridržuje pravico do odpovedi dogodka ali do spremembe programa, najkasneje 2 (dva) dneva pred predvidenim pričetkom, če se na dogodek ne prijavi dovolj udeležencev ali zaradi nepredvidene višje sile.

V primeru, da društvo odpove dogodek, ima udeleženec pravico do celotnega povračila vplačanega zneska.

 • OSTALI POGOJI UDELEŽBE NA DOGODKU

Dogodki bodo izvedeni v primeru zadostnega števila prijav (kar se določi za vsak dogodek posebej), pridržujemo si pravico do spremembe terminov in programa dogodka.

Število udeležencev je odvisno od velikosti dogodka. Za manjše dogodke je minimalno število udeležencev 6, za dogodke, kjer gostimo tuje predavatelje, je minimalno število udeležencev 20, ter za predavanja predavateljev iz tujine, minimalno 50.

Med dogodkom si društvo pridržuje pravico odstraniti udeleženca, v kolikor bi ta oviral izvajanje dogodka ter motil ostale udeležence. V takšnem primeru odstranjen udeleženec nima pravice do vračila vplačanega zneska.

Društvo ne more prevzeti odgovornosti za spremembe programa zaradi nastopa kakršnekoli višje sile med potekom programa. V teh primerih lahko udeležencem zagotovi storitve v spremenjeni obliki, glede na obstoječe možnosti.

Udeleženec je odgovoren društvo obvestiti o vseh fizičnih stanjih oz. boleznih, ki bi lahko vplivale na stanje udeleženca tekom izvajanja dogodka. Prav tako mora udeleženec obvestiti društvo v kolikor jemlje zdravila, ki vplivajo na psiho-fizične sposobnosti in mentalno stanje udeleženca. Svetujemo, da se v teh primerih posvetujete s svojim zdravnikom ali terapevtom glede udeležbe na dogodkih.

 • POSEBNI DOGODKI, KJER SO POTREBNI DODATNI UKREPI

V društvu organiziramo dogodke, kjer se uporablja 100 % kakav v obliki toplega napitka (obredno pitje kakava). Pri večini oseb kakav v večjih dozah (kot se jih uporablja na tem obredu), nima fizičnega učinka, pri nekaterih osebah pa lahko pride do sledečih efektov: Simptom prazne glave, potenje rok, glavobol, slabost, razstrupljanje telesa.

Določeni antidepresivi so kontraindicirani z teobrominom v kakavu. Sem spadajo antidepresivi z MAOI (inhibitorji monoamid oksidaze).

V primeru resnih srčnih obolenj, se odsvetuje udeležba na obredu oz. je potrebno posvetovanje z zdravnikom. Teobromin poveča srčni utrip in je vazodilator (širi žile), posledično zmanjša krvni pritisk.

V primeru da ste noseči ali dojite, se odsvetuje uživanje večjih količin kakava, saj deluje stimulativno, podobno kot kofein in tein

 1. Vpis na novičke

Društvo Esenca vesolja omogoča vpis na elektronske novičke, povezava do vpisa je objavljena na spletni strani društva (https://esencavesolja.us15.list-manage.com/subscribe?u=b6b6982fb9332cc68db477fff&id=dd2d1e30c4).

Vpis na novičke je možen tudi na naših dogodkih preko obrazca, kamor vi vpišete vaše ime, e-mail, ter potrdite soglasje za dodajanje na novičke.

Od novičk se lahko kadarkoli odjavite preko sistema, povezava je navedena v vsakih novičkah, ki vam jih posredujemo.

 1. Ostali pogoji poslovanja

Povezava na druge spletne strani

Nekatere povezave spletne strani esencavesolja.si vodijo na druge spletne strani, ki jih Društvo Esenca vesolja ne uporablja, ne kontrolira niti ne preverja njihove vsebine. Ponudnik ponuja te povezave uporabnikom le kot dodatne informacije o izvajalcih in virih. Navedene povezave na druge spletne strani ne predstavljajo odobravanja izdelkov, storitev ali informacij. Ko izberete povezavo na drugo spletno stran, ste se dolžni ravnati po pogojih in pravilih, ki jih postavlja njihov upravitelj in veljajo za te zunanje spletne strani.

Uporaba fotografij

Fotografije, ki niso lastne izdelave članov in se uporabljajo na spletni strani so kupljene in/ali pridobljene na straneh:
– www.istock.com
– www.shutterstock.com
– www.123rf.com
– www.viestiphoto.photoshelter.com
– www.pixabay.com
– www.freepik.com
– www.pexels.com

Izključitev jamstva

Izrecno se strinjate, da razumete, da uporabljate to spletno stran in naše storitve izključno na lastno odgovornost.

Izključitev odgovornosti

V nobenem primeru Društvo Esenca vesolja oziroma njeni sodelujoči na teh spletnih straneh ne bodo odgovorni za slučajno, posredno ali posledično škodo, ki bi izvirala iz vaše uporabe oziroma nezmožnosti uporabe te spletne strani ter nepravilne uporabe naših storitev.

Spremembe določil

Društvo Esenca vesolja si pridržuje pravico občasnih sprememb teh pogojev in pravil. Vsaka sprememba postane veljavna od trenutka, ko je objavljena na tej spletni strani, razen če ni drugače posebej določeno.

Končna določba

Ti pogoji in pravila imajo naravo pogodbe. Morebitne spore v zvezi s tem pogodbenim razmerjem rešuje stvarno pristojno sodišče v Ljubljani.

Stranki udeleženki v elektronskem poslovanju soglašata, da bosta ob morebitnih sporih medsebojno priznavali veljavnost elektronskih sporočil na sodišču, če veljavnost le teh ni bila predhodno ugovarjana skladno s postopki, ki so opredeljeni v teh pogojih in pravilih. Nadaljevanje uporabe spletne strani po objavi sprememb pomeni, da se z navedenimi spremembami strinjate.

 

Društvo Esenca Vesolja

Ljubljana, 05.05.2020