Zakaj mislite, da so se ljudje v času turških vpadov obveščali o njihovem pohodu s pomočjo prižiganja kresov na vrhovih hribov? Zakaj so se mučili in pripravljali ogromne kresove, ko bi pa lahko prižgali samo bakle? Odgovor je seveda preprost, s svetlobo, ki jo oddaja bakla, nebi uspeli pritegniti pozornost niti kmeta pod hribom, kaj šele ljudi, ki so na opozorilo čakali na sosednjih hribih.

Danes živimo v obdobju stresa, ki je žal veliko pogostejši kot turški pohodi, vendar pa smo na srečo tudi nanj vedno in vsakič opozorjeni. V prvem koraku nam telo sporoča, da se je v nas pojavil stres s pomočjo neprijetnih občutkov, tesnobe, itd. Izgleda, kot da bi nekdo v nas prižgal svečko. Njeno  svetlobo opazimo, a se zaradi njene šibkosti v večini primerov odločimo, da bomo še malo počakali. V tem času se na svetlobo navadimo in pozabimo, da to ni naše naravno stanje, ampak stanje, ko je potrebno ukrepati. Naša telesa pa so dobro prilagojena na našo ignoranco in pojavi se prehlad, glavobol, viroza, poškodbe oz. zdravstvene težava, ki nam za nekaj dni spremeni fokus našega delovanja in nas prisili ali pa tudi ne, da se umaknemo od stresa. To je druga stopnja opozarjanja, ki bi bila primerljiva z baklo. Njena svetloba je že tako močna, da je ne moremo spregledati in ker nas moti, si nadenemo sončna očala in veselo nadaljujemo z vsem, kar mora biti še narejeno. Ker obveznosti seveda nikoli ne zmanjka se začnejo prižigati nove bakle. Tudi to znamo iznajdljivo rešiti, nadenemo si več očal hkrati – gremo k zdravniku po tabletke, ki navidezno odpravijo problem. Telo pa se je seveda prilagodilo tudi na takšen odziv in ko gori dovolj bakel, se v nas prižge kres. Slednji zaradi svojega mogočnega plamena oddaja takšno svetlobo, da jo vidimo tudi, če zapremo oči. To večina izmed nas zazna kot kronične bolezni, rake vseh vrst, kapi, živčne zlome, težje poškodbe in podobne težave, ki nam spremenijo življenja. Čeprav je to zadnje opozorilo telesa pred samouničenjem, si še vedno prevečkrat pred obraz postavimo varilsko masko. Njeno zaščitno steklo delno ublaži sij znotraj nas divjajočega plamena, njegovo gašenje pa v upanju na najboljše, prepustimo drugim, ki se s plamenom spopadejo s kozarci vode. Vsi vemo, da so za gorenje potrebne tri sestavine, gorivo, ki je naše telo, kisik, ki je naš um in vir vžiga oz. toplota, ki si ga lahko zamislimo kot stres. Če eden izmed njih manjka, ognja ne bo oz. se bo ta takoj pogasil. To velja ne glede na to ali v nas gori svečka, bakla ali kres. Zadostuje, da odstranimo stres ali pa se ga naučimo obvladati in še tako mogočen plamen bo pogašen. Po premnogih letih ignoriranja opozorilnih znakov in temu primernih simptomih je težko najti dejanski vzrok težav, a na srečo nam na pomoč lahko priskoči srce in njegova inteligenca. Če nas je v stanje, v katerem smo, pahnilo slepo sledenje umu, potem potrebujemo nekaj drugega, da nas vrne na pot vitalnosti in sreče. To moč ima naše srce in to potrjuje tudi znanost, ki je razvila, ne samo tehnike, ampak tudi tehnologijo, ki nam lahko pokaže, kdaj s svojim ravnanjem prižigamo oz. ugašamo kres. V nas imamo, tudi brez tehnologije, ki nam je lahko zgolj v oporo, vse potrebno, da spremenimo naše življenje. Ste pripravljeni obrniti list v knjigi vašega življenja?

 

Če si tudi ti želiš več od življenja a ne veš kako, potem lahko preveriš TUKAJ kako sem se jaz rešil iz te zagate in kako te lahko podprem na tvoji poti.

 

Uroš Brezavšček, coach mojsterstva in transfromacije, HeartMath® Certificiran Mentor, Esenca vesolja

 

Nazaj
Tudi princeske so nasedle in iskale srečo izven sebe
Naprej
Svet potrebuje več ljudi, ki si upajo