Simbolizem jabolka je zelo obširen. Lahko ga najdemo v vseh mitologijah in kulturah po svetu.

Je simbol modrosti, nesmrtnosti, ljubezni, plodnosti, obilja, čistosti, materinstva ter ženske energije. Imenovali so ga tudi "sadež bogov".

V starih časih se je Glastonbury, ki je center srčne čakre planeta, imenoval otok "Avalon", kar pomeni Otok Jabolk. Njegova pobočja so prekrivali sveti nasadi jablan. Po legendi naj bi tam uspevala tudi prav posebna jabolka, ki so imela lastnost, da so tistemu, ki jih je zaužil, podarila moč jasnovidnosti ter vpogleda v subtilnejše svetove, posledica česar je bila, da je takšna oseba prejela popolno zavedanje in se je povezala z univerzalno kozmično modrostjo. Oseba je tako postala realiziran Bog/Boginja, utelešena v človeškem telesu.

Jablana je pogosto imenovana tudi drevo Življenja. Predstavlja izvorno Zavest, iz katere je bilo ustvarjeno vse, kar obstaja. Njegovi sadeži, jabolka, so duše, ki jih je Zavest ustvarila, da bi se lahko preko njih v celoti spoznala. V starih časih so so namreč vedeli, da sta modrost in znanje posledici izkušenj duše, zato se je jabolko imenovalo tudi sadež Modrosti. Koncept jabolke kot "sadeža spoznanja dobrega in slabega" pa izvira iz dejstva, da se je ta ena sama nevtralna Zavest (drevo življenja) zavoljo izkušenj, morala polarizirati in ustvariti "dobro" in "slabo". Saj brez enega ne bi mogla zares spoznati drugega.

V mnogih svetih tekstih se je ta zgodba sicer ohranila, a je zaradi slabega prevoda ter nerazumevanja globljega pomena izza preproste simbolike, izgubila resnični pomen. Tako je jablana sicer ostala drevo življenja, jabolko pa prepovedani sadež, katerega modrost in znanje sta bila "rezervirana" le za "bogove" - oziroma tiste posameznike, ki so dosegli višjo stopnjo zavesti.

Jesen je tako čas, ki nas z obiljem sadežev na jablanah vabi, da brez strahu in z užitkom ugriznemo v sočno jabolko ter se povežemo z univerzalno Modrostjo, ki je v nas samih.

| Fotografija & prispevek:  Mateya Triglav |

Nazaj
Kakav in obredno pitje kakava
Naprej
Sveta geometrija in starodavni simboli