ZMAJEVA KRI – DRACAENA CINNABARI 25g

17,00

Dracaena Cinnabari, Zmajeva Kri (Socotra, Jemen)

Zelo redka, intenzivne rdeče barve, specifičen vonj, visoka čistost, hitro topljiva. Najvišja kakovost Zmajeve krvi prihaja iz otoka Socotra.

Kakovost: A+++

Količina: 25 g


Najkvalitetnejša Zmajeva kri na svetu prihaja iz dreves Dracaena Cinnabari katera rastejo samo na Jemenskem otoku Socotra v Arabskem morju. Drevesa so zelo posebna po videzu in rastejo v najtežjih sušnih pogojih. Listi se obnovijo na vsake 3 – 4 leta. Smoli dreves so zaradi visoke topnosti in globoke temno rdeče barve že pred tisočletji nadeli ime “Zmajeva Kri”. Od najstarejših časov pa vse do danes se uporablja kot kadilo, močno antiseptično zdravilo, za barvanje vseh vrst tkanin in kot najkvalitetnejši temno rdeč naraven lak za les.

2 na zalogi

Kategorija: Oznake: , ,

Opis

Zmajeva Kri se pridobiva iz različnih družin dreves (Dracaena, Croton, Daemonorops, Calamus, Rotang in Pterocarpus) vendar edina kvalitetna se pridobiva le iz družine dreves Dracaena.

Prvi zapisi o Zmajevi Krvi izhajajo iz stare Grčije, Egipta, Babilona, Indije, Kitajske in Rimskega cesarstva (Periplus, 1. stoletje). Prav tako zapisi omenjajo otok Socotro kot izvor najkvalitetnejše smole, katera je bila ena izmed najvišje cenjenih smol starega sveta. Socotra je zelo poseben otok na katerem že tisočletja nespremenjeno živijo najstarejša Arabska plemena. Na otoku najdemo tudi najredkejše in najkvalitetnejše vrste dreves Kadilne Bosvelije. Domačini uporabljajo Zmajevo Kri kot zdravilo za vse. Lokalno se jo uporablja za razkuževanje in celjenje vseh vrst ran, kot koagulant, za preprečevanje nosečnosti, za zdravljenje Diareje, Dizenterije (Griže), za zniževanje vročine, za razkuževanje aft in ran v ustih, grlu, želodcu in črevesju, za različne vrste virusov, predvsem za respiratorne, trebušne in črevesne viruse ter vse vrste kožnih ekcemov oziroma atopijskih dermatitisov. Prav tako smolo uporabljajo kot zobno pasto, šminko, za slikovno in okrasno barvanje ter lepljenje keramike.

V Indiji se uporablja v različnih ritualih že tisočletja, v stari Kitajski se je največ uporavljala kot premazno sredstvo za les po palačah. Zmajeva kri je navedena tudi v besedilu iz 16. stoletja (Stahel und Eyssen) pri zdravilni uporabi za razkuževanje v vročih kopelih, ter kot pripomoček pri kaljenju jekla. Od 18. stoletja dalje pa vse do danes je postala glavni vir najkvalitenejšega naravnega premeznega laka Italijanskih izdelovalcev violin. Danes se največ uporablja pri fotogravuri, kot kadilo in kot zdravilno olje za telo. Od srednjega veka pa vse do danes se Zmajeva Kri prav tako uporablja pri različnih ritualih in v Alkimiji.

Danes se nizkokakovostna Zmajeva Kri največ uporablja v farmacevtskih izdelkih. Po nekaterih raziskavah naj bi izboljšala kemične in biološke interakcije med celicami in s tem izdatno pomagala pri regeneraciji povrhnjice ter ustvarila nekakšno kolagensko polnilo. Preprečevala naj bi izgubo vlage iz kože, ščitila pred prostimi radikali, izboljšala teksturo in tonus kože in obenem ublažila škodljive učinke UVB žarkov. Raziskave so pokazale, da je Zmajeva kri bogata s proantocianidini, tanini (visoko učinkoviti proti virusom, bakterijam in parazitom), alkaloidi in lignani (antikancerogeni).

Morda vam bo prav tako všeč…