Kadilna Bosvelija Sacra Hojari rumena (Oman) 25g

14,00

Kadilna Bosvelija Sacra Hojari rumena (Oman)

Zelo redka, rumena barva, intenziven sladek vonj, visoka čistost, najvišja kakovost kadilne Bosvelije iz Dofarja.

Kakovost: A+++

Količina: 25 g

Za vsa kadila iz smole in praha priporočamo uporabo nastavljivih gorilnikov na čajne sveče, ki so preprosti za uporabo ter lahko na enostaven način uravnavate količino in jakost vonja.

1 na zalogi

Opis

Eterična smola Kadilne Bosvelije je ena izmed najbolj cenjenih kadil starih civilizacij ter vseh sodobnih verstev. Splošni naziv za kadilno smolo Bosvelijinih dreves je Frankincense​ ali Hebrejsko Olibanum oziroma Arabsko Al-Luban. Smola se pridobiva iz več vrst dreves Burseraceae, katera rastejo v vzhodni Afriki, Arabskem polotoku in Indiji. Drevesa uspevajo v najtežjih puščavskih pogojih in občasno lahko vidimo kako posamezno drevo z vsemi koreninami zraste iz ene skale.

Kadilna Bosvelija je zelo cenjeno obredno kadilo, katero se uporablja že več kot 5000 let v skoraj vseh verstvih in religijah starega in novega sveta. V preteklih dobah je imela enako ali celo večjo vrednost od zlata, trgovanje pa je potekalo v kombinaciji z dragimi kamni, začimbami in žlahtnimi kovinami.

Vonj kvalitetne Kadilne Bosvelije je enostavno prečudovit. Spominja na mešanico limone, vanilje in mlade smreke; kakovost, vrsta in področje so zelo pomembni. Prav tako na kakovost vplivajo vremenske razmere ter letni čas nabiranja.

V tradicionalni medicini se je uporabljala kot dodatek k prehrani, saj so zrna smole užitna, predvsem imajo določene najkvalitetnejše vrste sladek okus. Najbolj zdravilno delujejo zrna, ki so čista in prosojna. Zelo dobra je za prebavo ter lepo in zdravo kožo. V ajurvedski medicini se je uporabljala za zdravljenje artritisa, razkuževanje vreznih ran, zaustavitve krvavitev, ojačanje ženskega hormonskega sistema ter prečiščevanje zraka.

V novejši medicini je bilo narejenih kar nekaj raziskav, kjer so ugotovili, da vonj Kadilne Bosvelije deluje psiho-aktivno saj ima močan pomirjujoč učinek. Prav tako so ugotovili, da se je ljudem z močnim artritisom po eno tedenskem uživanju stanje precej izboljšalo. Izvlečki določenih raziskav iz leta 2009 pa potrjujejo, da ob rednem uživanju zaustavlja razvoj rakavih celic pri bolnikih s to vrstno boleznijo.

Kadilna bosvelija Sacra Hojari

Rumena, bela in Kraljevska zelena Kadilna Bosvelija Sacra Hojari spadajo med redke in najkvalitetnejše vrste Kadilne Bosvelije na svetu. Uspešno rastejo v obmorskem goratem predelu Dofarja, ki je največji governorat na jugu Omana. Od davnih časov pa do danes je Dhofar najpomembnejši vir najkvalitetnejših kadilnih smol na svetu, ki so prihajala na zahod po Svilnati poti.

Na območju Dhofarja živijo najstarejša Arabska plemena, katera govorijo več različnih južnoarabsko semitskih jezikov. Subtropsko podnebje omogoča, da ta predel arabskega polotoka v času monsuna za krajše obdobje popolnomna ozeleni. Drevesa iz vrst Sacra si v času deževja opomorejo in so zaradi tega sposobna proizvesti eno izmed najkvalitetnejših smol Kadilne Bosvelije na svetu – rumeno, zelenkasto Kraljevo Hojari (izhaja iz Sultanata Hogar, intenzivnost barve pa je pogojena s kvaliteto letine). Sacra raste tudi v Jemnu in Somaliji vendar se po kakovosti ne moreta primerjati s smolo iz Hogarja.

Kadilo ima zelo izrazit prijetno sladek vonj. Smolo odlikuje tudi visoka čistost saj se zaradi ugodnih klimatskih pogojev in zadostne količine padavin na njej ne nabira toliko prahu kot na drevesih iz drugih področij.

Morda vam bo prav tako všeč…